✿ selamat datang ke blog petua anak dara. Kami berkongsi pelbagai petua yang pasti memberi manfaat kepada anda ✿

Pages

Tuesday, 5 March 2013

Petua menghilangkan parut di muka


Kesan parut sememangnya 'mencacatkan' penampilan kita lebih-lebih lagi sekirnaya parut tersebut terletak di bahagian muka. Kita pasti ingin segera membuangnya membuangnya daripada terus membelenggu kita. Jangan bimbang! Ketahui cara mudah menghilangkan jerawat di sini!

ubi kentang
Mudah sahaja! Kukus sebiji ubi ketang sehingga empuk dengan sedikit air. Setelah empuk, lumatkan sehingga halus dan tempelkan di parut tersebut. Amalkan selalu sehingga parut terseut hilang dengan sendirinya.

Kulit kayu manis
Tumbuk kayu manis sehingg lumat sebelum dicampurkan dengan sedikit air. Bancuh dengan bedak sejuk sehinga sebati. Kemudian, sapukan di bahagian parut. Lakukan selalu sehigga anda dapat melihat kesannya.

Timun
Kisar sebiji timun dengan menggunakan alat mengisar. Toskan timun tersebut untuk diambil hampasnya. Tampalkan hampas tersebut di bahagian berparut selama setengah jam. Amalkan selalu dan anda pasti akan berpuas hati dengan kesannya.

Daun sirih
Ambil laun sirih dan tumbuk sehingga lumat. Kemudian tampalkan di bahagian berparut sehingga kering. Bilas dengan air bersih. Selok-eloknya, amalkan tiga kali seminggu.

No comments:

Post a Comment